Rauw, rauw, rauw… ich lus dich rauw

Ik moet bekennen… een biefstuk heb ik liever medium en niet raw…

Maar als het om mijn beeldmateriaal gaat, kies ik rauw!

 

Sinds twee jaar is het filmen in raw verschoven van “exclusief voorbehouden aan Hollywood” naar “affordable for independent filmmakers”. Raw wil zeggen: het beeldmateriaal wordt niet meer door de processor in de camera verwerkt, maar pas in de montage en post-productie. Hierdoor blijft er meer ruimte om het kostbare beeld te bewerken en te ‘graden’ zodat het (nog) meer tegemoet komt aan hetgeen op locatie verzonnen is.

Mijn camera was al bij introductie geschikt om ruw beeldmateriaal te produceren. Maar de opslag en verwerking van dat signaal bleek tot nu toe erg omslachtig. Dankzij technische ontwikkelingen o.a. dankzij Apple is gebruik van het raw materiaal hanteerbaar geworden. Aan het rijtje professionele codecs werd recent (nov 2020) het ProRes Raw formaat  toegevoegd. Hierdoor wordt een kleine file-grootte bereikt met behoud van kwaliteit en de filmclips zijn makkelijker extern op te slaan.

 

 

Deze week heeft Media Profile geïnvesteerd in de techniek om Raw Recording op locatie mogelijk te maken. Daarnaast is de montage-unit geschikt gemaakt voor het editen van raw materiaal. Komende tijd zal naast deze technische investering de werkwijze verkend worden die bij het verwerken van rauw materiaal wordt toegepast.

Greenscreen Recording voor het internationaal muziekproject "Pines" met o.a. Germaine Sijstermans.

Van de raw-workflow profiteren vooral commercials, documentaires, moving Visuals voor grootbeeldprojectie en green-screen CGI producties. Niet alles is geschikt om voor raw in aanmerking te komen. Zo voegt filmen in raw een extra stap in het productie proces toe omdat er uitgebreid elk shot moet worden nabewerkt. Dit kost tijd, die er soms niet is, en dus ook geld voor opdrachtgevers.

In 2022 produceert Media Profile 2 documentaires waarvan zeker 1 als Semi-Theatrical Release Documentary ook geschikt moet zijn voor grootbeeld projectie in bioscoop; reden genoeg om nu al rauw te omarmen en uitgebreid te testen vooraf aan deze producties.

 

…wordt vervolgd…